Acatistul Sfintei Eufrosina

Condacul 1

Celei alese de Dumnezeu din palatele imparatesti pentru Camara Cereasca a Raiului, fericitei Eufrosina cea nebuna pentru Hristos, ocrotitoarei si rugatoarei noastre, cantare vrednica de lauda sa ii aducem. Iar tu, o, fericita maica, indrazneala avand catre Domnul, siobozeste-ne pe noi din toate necazurile si bolile, ca sa iti cantam cu dragoste: Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Icosul 1

Din tineretea ta ai imbratisat, o, fericita maica, vietuirea ingereasca, dispretuind frumusetea acestei lumi desarte si toate cate sunt in ea: bogatia, slava si renumele le-ai lasat in palatul imparatesc, pornind pe drumul cel ingust care duce in imparatia Cereasca. Prin nevointa nebuniei ai dobandit intelepciunea lui Hristos, pentru care primesti de la noi aceste laude:

Bucura-te, ca pentru Dumnezeu palatele imparatesti ai parasit; Bucura-te, ca pentru mantuire toate cele pamantesti ai dispretuit; Bucura-te, ca pentru Hristos saracia cea de bunavoie ai ales; Bucura-te, ca bogatia cea vesnica si nepieritoare in Domnul ai dobandit; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliupanovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 2

Vazand multele tulburari ale lumii acesteia si necazurile pamantesti, catre cele inalte ti-ai ridicat mintea, maica Eufrosina impreuna cu Salomeea si cu Mart a ai parasit in taina palatul Ecaterinei, cantand Domnului Care te-a chemat cantarea de lauda: Aliluia!

Icosul 2

intelepciunea data tie de Dumnezeu, fericita Eufrosina, ai ascuns-o in prefacuta nebunie, urmand cuvintele din Evanghelie ale Mantuitorului: “Cine voieste sa vina dupa Mine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie”, impreuna cu celelalte doua insotitoare ale imparatesei, Marta si Salomeea, pe malul iazului imparatesc ti-ai lasat vesmintele mult pretioase, spre a fi uitata pomenirea ta. Si, imbracandu-va in haine sarace, ati iesit, nebunele lui Dumnezeu, pe malul slujirii Domnului, neavand nici macar unde sa va plecati capul; pentru aceasta, Maica Eufrosina, iti cantam tie:

Bucura-te, ca, dezbracand vesmintele tale, pe omul cel vechi si pacatos din tine l-ai omorat; Bucura-te, ca, prin vesmantul cel sarac, cu rasa mantuirii te-ai imbracat; Bucura-te, ca pe Dumnezeu cu toata inima L-ai iubit; Bucura-te, ca vietuirea ingereasca ai urmat; Bucura-te, cea care astazi, inaintea imparatesei Ceresti, in randul sfintelor fecioare stai; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 3

Cu puterea data tie de sus de Dumnezeu, ai purtat cu bucurie jugul cel bun al Domnului nostru, Dulcele lisus Hristos si, imbracand chipul ingeresc cu binecuvantarea mitropolitului Platon, ai ajuns in manastirea Serpuhov, cantand Cerescului Mire Hristos: Aliluia!

Icosul 3

Pazind porunca iubirii de Dumnezeu, tu, Eufrosina, ti-ai rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele. Iar prin vietuirea cea blanda si smerita ai dobandit iubirea lui Hristos. Pentru aceasta S-a si salasluit in tine Duhul Sfant, invatandu-ne si pe noi, pacatosii, sa te laudam, zicand:

Bucura-te, ca pe imparateasa cea pamanteasca o ai parasit; Bucura-te, ca de acoperamantul imparatesei Ceresti te-ai invrednicit; Bucura-te, ca din adancurile marii vietii nevatamata ai iesit; Bucura-te, ca plasa si adancul ispitelor diavolesti le-ai nimicit; Bucura-te, ca prin smerenie cu porfira imparateasca te-ai imbracat; Bucura-te, ceea ce cu harul Duhului Sfant esti bine-inmiresmata; Bucura-te, ceea ce cu credinta vie si puternica esti inarmata; Bucura-te, ceea ce cu semnul crucii si cu rugaciunea esti ingradita; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 4

Furtuna prigonirilor si a ispitelor a starnit-o asupra ta vrajmasul cel vechi al neamului omenesc, aprinzand invidia si rautatea in cei care se mandreau cu falsa intelepciune si nu se ingrijeau sa inteleaga adevarul, insa tu, fericita maica, prin smerenie si dragoste l-ai biruit pe vrajmasul care se ridicase impotriva ta, pe diavolul, punandu-ti toata nadejdea in Dumnezeu si pe noi invatandu-ne sa strigam in durerea inimii noastre catre El: Aliluia.

Icosul 4

Auzind glasul apostolicesc: “Noi suntem nebuni pentru Hristos… si daca i se pare cuiva, intre voi, ca este intelept in veacul acesta, sa se faca nebun ca sa fie intelept”, ai urmat lui, fericita Eufrosina, si ai dispretuit toata intelepciunea si cultura omeneasca, rabdand cu smerenie ponegririle si batjocurile oamenilor. Iar noi, minunandu-ne de aceasta nevointa a ta, iti cantam unele ca acestea:

Bucura-te, ceea ce invatatura apostoliceasca ai urmat; Bucura-te, ceea ce in nebunie intelepciunea acestui veac ai schimbat; Bucura-te, ceea ce intelepciunea lui Hristos Dumnezeu ai iubit; Bucura-te, ceea ce orice ponegrire de la lume, de la trup si de la diavol ai rabdat; Bucura-te, ceea ce bataile si scuiparile, ca pe ranile lui Hristos, pe trupul tau le-ai purtat; Bucura-te, ceea ce noptile in rugaciune la pamant le-ai petrecut; Bucura-te, ceea ce lanturi de arama pe ranile tale ai pus; Bucura-te, ceea ce astfel patimile trupesti le-ai omorat; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 5

Asemanandu-te unei stele dumnezeiesti, pe pamant lumina ta ai raspandit, sfanta si dreapta Eufrosina, revarsand peste toti razele sfintenie? si raurile milosteniei. Prin evlavia ta si prin invataturi ziditoare de suflet intorcand pe multi de la drumul cel pacatos si calauzindu-i spre mantuire, ii inveti pe toti sa slaveasca marele nume al lui Dumnezeu Cel in Treime laudat, cantandu-l: Aliluia!

Icosul 5

Vazand locuitorii din Alexin si din imprejurimile sale vietuirea cea ingereasca a fericitei Eufrosina si darurile binecuvantate ale clarviziunii si tamaduirii de boli trimise ei de Dumnezeu, au venit la ea cu bolile lor sufletesti si trupesti. Si cei ce au dobandit ajutorul ei binecuvantat ii aduc aceste laude;

Bucura-te, ceea ce ai primit de la Dumnezeu darul binecuvantat al proorociei; Bucura-te, ca prin acesta pe multi de pe drumul necredintei i-ai intors; Bucura-te, tamaduitoarea ranilor sufletesti; Bucura-te, vindecatoarea bolilor trupesti; Bucura-te, mangaietoarea celor intristati; Bucura-te, mijlocitoare sarguincioasa pentru sufletele celor adormiti; Bucura-te, ajutor grabnic si izbavitor de durere al femeilor care nasc; Bucura-te, tamaduitoarea copiilor bolnavi; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliupanovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 6

Propovaduitoare a adevarului evanghelic te-ai aratat, fericita, infatisand prin vietuirea ta cea dreapta chipul adevaratei credinte si nevointe, de la care noi invatam dragostea si smerenia; caci toti avem nevoie de un singur lucru, de imparatia lui Dumnezeu, unde toti ingerii si sfintii ii canta neincetat lui Dumnezeu cantarea de biruinta: Aliluia!

Icosul 6

Aprinzandu-se dumnezeiescul si mantuitorul har in sufletul tanarului negustor Kotelnikov, te-ai aratat nebun pentru Hristos si nevoitor puternic, fericite Ioane, in orasul Tul cu binecuvantarea maicii Eufrosina; si prin sfatul ei multi alti oameni au ajuns la linistitul locas al nevointei calugaresti, strigand catre ea cu recunostinta asa:

Bucura-te, calauza mantuirii; Bucura-te, datatoarea sfintei binecuvantari; Bucura-te, rugatoare fierbinte pentru noi inaintea lui Dumnezeu; Bucura-te, ravnitoarea bunei credinte; Bucura-te, ceea ce cu rugaciunea ta aperi sufletele noastre de cursele vrajmasului; Bucura-te, ceea ce ne ajuti sa dobandim virtutile crestine; Bucura-te, ocrotitoarea celor binecredinciosi; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 7

Vrand Domnul cel iubitor de oameni sa arate mila Sa poporului Sau, te-a aratat pe tine, maica Eufrosina, puternica nevoitoare si minunata rugatoare pentru noi, nevrednicii, indurand cu blandete si rabdare pe oamenii care n-au inteles nevointa ta, dar care, inteleptindu-se, l-au cantat cu recunostinta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 7

Daruindu-ti har cu prisosinta, Domnul te-a pazit, maica Eufrosina, in gerul iernii, ca noi, cei slabi in credinta si neputinciosi in viata, privindu-te pe tine, sa dobandim tarie si sarguinta in viata crestineasca, aducandu-ti aceste laude:

Bucura-te, ceea ce cu puterea lui Dumnezeu legea firii ai biruit; Bucura-te, ceea ce gerul iernii si fierbinteala verii ai indurat; Bucura-te, ceea ce, prin nevointe aspre, trupul tau sufletului l-ai supus; Bucura-te, ceea ce cu caldura Sfantului Duh te-ai aprins si cu dumnezeiasca flacara a iubirii te-ai inflacarat; Bucura-te, ceea ce de muceniceasca vietuire te-ai invrednicit; Bucura-te, ceea ce prin smerenie capul sarpelui din vechime l-ai zdrobit; Bucura-te, ceea ce pe diavoli ii prigonesti si cursele lor le nimicesti; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 8

Neobisnuit este sa o vedem pe printesa Viazemska, maica nebuna, care a lasat totul in lumea aceasta si cu mare rabdare a indurat batjocuri si necazuri. Iar acum se afla in Ierusalimul de Sus, cantand cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Cu totul minunata si slavita este, fericita maica, nevointa ta, caci asemenea sfintilor din trecut ai stralucit in vremurile din urma prin vietuirea ta cea placuta lui Dumnezeu. Mare har ai dobandit de la Dumnezeu, vindecand bolile, prevestind viitorul si intorcand oamenii de pe caile pierzarii. Pentru care iti cantam unele ca acestea:

Bucura-te, ca nu ai primit aratarile inselatoare; Bucura-te, ceea ce in miezul noptii pe Mirele Ceresc il astepti rugandu-te; Bucura-te, ca, prin rabdarea ta, dreptului Iov i te asemeni; Bucura-te, ceea ce in timpul bolii, asemenea marelui prooroc Ilie, de corb ai fost hranita; Bucura-te, ceea ce pentru Hristos, asemenea lui Alexie, omul lui Dumnezeu, parintii si casa ti-ai parasit; Bucura-te, ceea ce pe fericita Isidora o ai urmat; Bucura-te, ceea ce in gunoaie, asemenea sfantului Andrei cel nebun pentru Hristos, te-ai salasluit; Bucura-te, ceea ce iarna si vara, asemenea fericitului Vasile, desculta ai mers; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 9

Toata firea omeneasca neputincioasa, care vine cu credinta si cu dragoste la izvorul tau de langa raul Oka, se intareste; si orice boala se vindeca, iar noi, cei neputinciosi, ne inaltam cu duhul ca sa-i cantam lui Dumnezeu cu bucurie cantare de lauda: Aliluia!

Icosul 9

Ritorii cei lumesti nu se pricep sa spuna greutatea si maretia nevointei tale, maica Eufrosina, cum tu, prin “nebunia” ta, nebunia lumii acesteia ai dat-o in vileag, si cu neputinta ta pe cele tari si intelepte le-ai rusinat. Ei nu cunosc puterile si intelepciunea lui Dumnezeu. Dar Domnul, vazand viata ta, in ultimele zile ale tale i-a trimis pe ingerii Sai sa te cheme la locasurile ceresti. Si acum, desfatandu-te cu cantarea lor in rai, auzi-ne pe noi care te laudam:

Bucura-te, lauda si ocrotirea oraselor rusesti; Bucura-te, ajutorul nostru grabnic in necazuri si mangaierea noastra in suferinte; Bucura-te, ceea ce, prin apa izvorului tau, celor suferinzi le dai vindecare; Bucura-te, ca pe cei ce cinstesc pomenirea ta cea sfanta in toate ii ajuti; Bucura-te, ceea ce, prin nevointa nebuniei, pe “inteleptii” veacului acestuia i-ai rusinat; Bucura-te, ceea ce chip al evlaviei crestine noua te-ai aratat; Bucura-te, ceea ce cu dreptii si sfintii esti cinstita pe pamant; Bucura-te, ceea ce cu fericitii si nebunii pentru Hristos esti biruitoare in ceruri; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliupanovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 10

Vrand sa-ti mantuiesti sufletul, maica Eufrosina, ti-ai dus viata cea indelungata de o suta de ani pe drumul cel greu al nevointei si al nebuniei pentru Hristos. Si acum, ajungand in locasul linistit al lui Hristos, cu bucurie ii canti: Aliluia!

Icosul 10

Zid care apara de navaliri, necazuri si boli, te-ai aratat, fericita Eufrosina, tuturor celor ce alearga la tine pentru ajutor si aparare. Cu acesta ingradeste-ne si pe noi, cei care alergam la tine, aparandu-ne de vrajmasii vazuti si nevazuti, de navalirile celor de alt neam, de necazuri si de boli, caci din adancul sufletului iti cantam:

Bucura-te, ceea ce vedere orbilor le dai; Bucura-te, ceea ce cu apele izvorului tau pe cei neputinciosi ii tamaduiesti; Bucura-te, ceea ce pe multi de pe patul bolii ii ridici; Bucura-te, ca pe cei ce se afla in necazuri si suparari ii ajuti; Bucura-te, ceea ce la limanul mantuirii ne calauzesti; Bucura-te, ceea ce pururea lui Dumnezeu pentru noi, nevrednicii, te rogi; Bucura-te, ceea ce, prin mijlocirea ta, de ispitele diavolesti ne aperi; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 11

Cantare de multumire ii aducem lui Hristos, Dumnezeului nostru, Care ne-a daruit-o noua pe marea si placuta Lui cuvioasa Eufrosina, cea grabnic ajutatoare in necazuri si preamarita facatoare de minuni, care ii canta: Aliluia!

Icosul 11

Sfesnicul luminos al sufletului tau vazandu-l arzand, poporul care se afla in intunericul pacatului a nazuit spre lumina vietii si a virtutilor. Si, privind plecarea linistita la Domnul si chipul luminos al maicii Eufrosina, care stralucea de fericirea cereasca si raspandea buna mireasma, L-a preamarit pe Dumnezeul Cel minunat intru sfintii Sai, si a cantat acestea:

Bucura-te, ceea ce cu lumina lui Dumnezeu pe drept-credinciosi i-ai luminat; Bucura-te, ceea ce cu harul lui Dumnezeu in mijlocul pacatului ai stralucit; Bucura-te, mucenita de bunavoie si sfanta cuvioasa; Bucura-te, ceea ce prin rastignirea trupului, prin omorare si smerenie lui Hristos, Celui ce a suferit pe cruce, ai urmat; Bucura-te, ceea ce in biserica imparatesei Ceresti te odihnesti; Bucura-te, ceea ce cu cununa raiului de Domnul esti incununata; Bucura-te, ceea ce pe ingeri cu vietuirea ta i-ai uimit; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliu-panovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 12

Har bogat izvorasti, fericita Eufrosina, peste cei care cinstesc pomenirea ta si alearga la acoperamantul tau. Nu ne lasa, ci ajuta-ne ca, prin mijlocirea ta, sa dobandim iertarea pacatelor, vindecarea bolilor, alungarea atacurilor vrajmase, si, mantuindu-ne, sa preaslavim marea milostivire a lui Dumnezeu, cantandu-l cantare de biruinta: Aliluia!

Icosul 12

Cantand multele tale minuni, maica Eufrosina, te laudam si cu toata inima te rugam: da-ne noua, sfanta cuvioasa a lui Dumnezeu, ajutor si binecuvantare in toate ostenelile si faptele noastre bune, ca sa te marim cu recunostinta:

Bucura-te, sfanta si preainteleapta fecioara; Bucura-te, preaminunata mireasa a lui Hristos; Bucura-te, mijlocitoarea noastra inaintea lui Dumnezeu; Bucura-te, ceea ce, cu barbatie, crucea ta pe pamant a purtat-o; Bucura-te, ceea ce vesnica mantuire astfel ai dobandit; Bucura-te, fericita maica, de toti iubita; Bucura-te, ceea ce in cer si pe pamant esti cinstita si fericita; Bucura-te, fericita maica Eufrosina, lauda Koliupanovului si podoaba preamarita a intregului tinut Tul!

Condacul 13

O, fericita maica Eufrosina, auzind nevrednicele noastre laude si primind aceasta putina rugaciune a noastra, roaga-L pe Domnul nostru lisus Hristos sa ne dea tot ce e bun pentru folosul sufletelor si trupurilor noastre, ca sa ne invrednicim si noi impreuna cu tine de viata vesnica si sa ii cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

(Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice Icosul intai si Condacul intai.

Rugaciune catre Sfanta Cuvioasa Eufrosina

O, fericita maica Eufrosina, pe pamant nebuna pentru Hristos, in ceruri preainteleapta, care ai sfarsit in chip minunat drumul tau pamantesc de o suta de ani! Cauta acum din inaltimea cerului spre noi, pacatosii, care in marea vietii stam invaluiti de patimile si suferintele trupesti, de ocarile si ispitele lumesti, si de numeroasele curse diavolesti. Si corabiile sufletelor noastre sunt deja aproape de inec, caci nu au ancora puternica a credintei, si isi pun nadejdea in puterile lor si in ajutorul omenesc, iar sfesnicul iubirii si al evlaviei s-a stins.

Nu zabovi, maica Eufrosina, ci ajuta-ne nu dupa vrednicia noastra, ci dupa milostivirea ta, asemanandu-te Atotmilostivului Mantuitorului nostru lisus Hristos. Intareste-ne in credinta, nadejde si dragoste. Pe cei reci si impietriti la inima incalzeste-i cu ravna ta, tamaduieste bolile noastre, ia de la noi necazurile si tristetea, da-ne noua mana de ajutor pe acest alunecos drum pamantesc, ca sa ne intarim cu trupul si cu sufletul, sa purtam rabdatori crucea noastra cu nadejdea in Dumnezeu si, cu grabnica ta mijlocire, sa ne invrednicim dupa moarte de viata cea vesnica si fericita, slavind pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.